De voordelen van een echte lach

De voordelen van een echte lach

Ons bewustzijn is er niet op getraind om direct gezichtsuitdrukkingen te analyseren. Dit vergt veel oefening. Ons brein voelt echter direct aan of een gezichtsuitdrukking gemeend of gemaakt is. In die tussenliggende ruimte wordt je vaak van je stuk gebracht. Iemand spreekt onvriendelijke woorden uit met een lach op zijn gezicht. Hoe in interpreteer jij die?

De Duchenne lach, die is vernoemd naar de Franse wetenschapper Guillaume-Benjamin Duchenne wordt wereldwijd gezien als de echte lach.

Bij een echte lach zijn niet allen de spieren rondom de ogen betrokken maar ook de (circulaire) buitenste delen van de spieren die rond de ogen lopen zij zorgen ervoor dat de wenkbrauwen iets naar beneden getrokken worden. Natuurlijk werken de mondspieren ook mee.

Kunstmatige vreugde en een bedrieglijke glimlach worden door ons hart niet gevoeld. Kort gezegd krijg je een echte hartelijke glimlach van iemand, dan ga je van zelf ook lachen. Onze hersenen geven een stofje (endorfine anders genoemd het gelukshormoon) af waar je blij van wordt.

Neurologische verleider

Gezichten met een positieve emotie krijgen automatisch voorrang in ons brein.

Als je weet dat je met een echte lach aantrekkelijker gevonden wordt, kan dit behulpzaam zijn bij profielfoto’s op je zakelijke profiel, curriculum vitae en website.

Gebruik altijd een foto met een echte lach, mensen herkennen je zo ook bij een ontmoeting. Dat is een voordeel, ze gaan er namelijk van uit dat je in het echt net zo “stralend” bent als op de foto en zullen zo sneller vertrouwen in je hebben.

Bedenk bij het gebruik van een profielfoto dat een bedrieglijke lach niet door het hart gevoeld wordt en het tegenovergestelde effect kan bewerkstelligen.

Herken jij een echte lach? doe de test

Bron: Paul Ekman auteur gegrepen door emoties