Het belang van een goede zakelijke profielfoto

Het belang van een goede zakelijke profielfoto

Ik sta nooit leuk op foto’s

Mijn lach ziet er altijd onecht uit

Ik ben totaal niet fotogeniek

Ik heb er een hekel aan als er foto’s van mij gemaakt worden

 

Als fotograaf heb ik deze excuses/redenen al vele malen gehoord. Veel volwassenen die ik op de foto heb gezet, voelden zich precies zo als jij je  nu voelt.

Ik geloof dat een mooie foto voor iedereen is weggelegd, dat heeft niks te maken met fotogeniek zijn. Het is mijn missie om je op de foto te zetten zoals je bent, het moment te pakken zodat jij jezelf ziet zoals anderen je zien.

Ik ga de uitdaging heel graag met je aan om een mooie profielfoto te maken. Een portret waar je niet alleen maar je tekortkomingen ziet, maar vooral je mooie kant, jouw zelfvertrouwen, het totaalplaatje wat ook anderen van je zien, waar anderen jou direct in herkennen.

 

Waarom een goede zakelijke profielfoto?

Waarom zou je nog een professionele foto laten maken als je zelf een goede camera hebt?

Eigenlijk is het heel simpel, de foto die je zelf maakt, ziet er vaak onprofessioneel uit, hij is slecht belicht, vanuit een verkeerde hoek genomen of laat niet zien wat je professioneel wilt uitstralen.

Sommige mensen knippen hun hoofd uit een grotere foto en gebruiken die als zakelijke foto, of nog erger een selfie, die je moet helpen aan een nieuwe baan???  Erg leuk om te delen met je vrienden op facebook maar professioneel not-done. Het ziet er allemaal erg goedkoop uit, en dat is net niet zoals je wilt overkomen.

Een goede professionele foto heeft een aantal ingrediënten, de volgende punten laten dat zien.

 • Huidskleur en tint
 • Contrast in licht en donker (je pluspunten komen beter naar voren)
 • Complete houding: Een rechte pro-actieve houding ziet er daadkrachtiger uit dan een ingezakte (lees non-actief) houding
 • Goede belichting: je kunt op een foto 10 jaar ouder lijken als de belichting niet goed is
 • Expressie: een goede fotograaf daagt je uit om het beste van  jezelf te geven
 • Zakelijke houding: Wat wil je uitstralen? Voor een functie op directieniveau straal je wat anders uit dan een kindercoach bijvoorbeeld. Voor de eerste functie kunnen daadkracht & zelfvertrouwen speerpunten zijn, terwijl het voor een kindercoach belangrijk kan zijn om benaderbaarheid en vriendelijkheid uit te stralen. Kleuren spelen hierin een belangrijke rol.
 • Het gebruik van de juiste kleuren in je kleding benadrukken een stuk professionaliteit. Blauw komt betrouwbaar over, zwart is vaak voor artistieke beroepen weggelegd. Een goed kleuradvies kan je helpen op zakelijk en professioneel over te komen.
 • Make-up: het gebruik van teveel of te weinig  make-up maakt een wereld van verschil, laat je adviseren door een make-up specialist
 • En tenslotte kleding: een belangrijk onderdeel van een foto. Zorg ervoor dat je kleding draagt waarin je je lekker voelt, maar wat zeker ook past bij je beroep. Het is niet handig om in een sweatshirt op de foto te gaan als je solliciteert. Mits je Steve Jobs heette, die maakte alles goed met zijn hele zijn, hij kon alles aan omdat hij zo een persoonlijkheid vertegenwoordigde, dat niemand meer op zijn kleding lette.

 

In het land der blinden is eenoog koning

Een mooie uitspraak die altijd door mij heen gaat als ik foto’s zie. Oké je maakt een selfie en zet die op facebook. Al je vrienden vinden hem leuk. Dan kun je die foto toch ook gebruiken voor je zakelijke contacten??? Je vrienden zijn je vrienden en waarschijnlijk vinden ze alles van je leuk. Ze zijn vaak niet je zakelijke partners.  Met een fotocontactsheet kun je aan je zakelijke netwerk vragen wat je uitstraalt op een foto. Vraag heel specifiek hoe je overkomt. Welke foto zouden zij kiezen en waarom?

goede zakelijke profielfoto

meer dan 10 redenen voor een goede zakelijke foto

Visitekaartjes
Professionele netwerk zoals Linked-In
Marketingmateriaal
Persberichten
Advertenties
Nieuwsbrief
Website
In de receptie van je kantoor
Artikelen die je schrijft voor tijdschriften/blog
Sollicitatiebrieven
Sociale profielen zoals je telefoon, Whatsapp, Google etc.
Identiteitskaarten en pasjes
Visuele herkenbaarheid

01 Comment

  Inge

  allemaall leuk maar de foto rechtsboven vind ik de beste als profielfoto

  14 januari 2015

Comments are closed.