Jezelf zijn in een fotoshoot

Jezelf zijn in een fotoshoot

Jezelf zijn in een fotoshoot klinkt zo gemakkelijk, ik merk echter dat ontzettend veel mensen hier moeite mee hebben. Het idee dat er iets van je verwacht wordt roept vaak al zoveel spanningen op, dat ik de spiertjes naast de mond strak zie trekken. Tijd om even te ontspannen dus.

Ik zie het nog maar sporadisch dat mensen zich niet kunnen ontspannen in een fotoshoot. Vaak nog wel bij familiereportages. Hier heb ik de mensen namelijk van tevoren niet gezien of gesproken. Ik ken ze dus niet en zij kennen mij niet. Voor mij is het belangrijk om op zo een moment wat van mezelf te laten zien. Door een open houding aan te nemen, voelen mensen zich meer op hun gemak en gaan ze meer ontspannen. Ik vertel iets over mezelf en kijk waar de interesses van mijn klant liggen. Ik laat hem/haar ook iets vertellen over een bepaald onderwerp. Het leuke is dat je dan mensen altijd met hun ogen in hun hoofd ziet gaan. Ik bedoel hiermee dat de ogen naar boven naar de linker of rechter hersenhelft gaan om na te denken. Hier reageer ik dan weer op en je ziet mensen langzaam gaan ontspannen.

Tip 1

Maak voor de fotoshoot een afspraak met je fotograaf en kijk of jullie op de zelfde golflengte zitten. Kun jij jezelf zijn in een fotoshoot bij deze fotograaf? Levelen jullie zogezegd! Als er een grote gevoelsmatige afstand is tussen jou en de fotograaf en jullie komen niet dichter tot elkaar, dan is de kans groot dat je op het moment dat de foto genomen wordt, niet jezelf bent. Zoek een fotograaf die bij je past

Tip 2

De grootste reden waarom je vaak niet kunt onspannen ligt in jezelf. In voorgesprekken hoor ik al heel vaak alle kritiek die mensen op hun eigen uiterlijk hebben. Je kent ze vast wel: “ik sta nooit leuk op een foto”, “mijn ogen zijn zo klein”, “ik heb altijd mijn ogen dicht”, “ik ben niet mooi” en ga zo maar door. Ik kan hier als mens maar 1 ding op zeggen: Dit ben je, met dit lijf, dit gezicht zul je het moeten doen. Je leven zou een stuk gemakkelijker zijn als je kijkt naar je mooie kanten in plaats van de dingen die je niet mooi vind. Probeer eens dagelijks naar je zelf te kijken en je 5 mooiste kanten te benoemen. Doe dit voor een aantal weken en je merkt dat die “niet” zo mooie kanten veel minder opvallen. Als ik naar je kijk zoek ik je mooiste kant op (ook als niet fotograaf), ik kijk naar wat mij aanspreekt als mens, wat maakt jou een mooi mens!

Tip 3

Laat je beeld los over hoe een foto eruit hoort te zien. Veel mensen denken dat je op een foto hoort te lachen. Een lachende foto schijnt een groter geluksgevoel op te roepen. Ik ben het hier totaal niet mee eens. We lachen misschien 30% op een dag (volgens mij is dat al teveel) en verder vertonen we blikken die veel meer iets over ons zelf vertellen. Denk aan ingetogenheid, spontaniteit, dromerigheid of sensualiteit. Door een van je karaktertrekken vast te leggen op de foto maak je het voor de kijker spannender. Ik kijk graag naar de foto hieronder omdat het meisje een bepaalde blik heeft. Ze kijkt uitdagend, een tikkeltje brutaal, haast alsof ze lijkt te zeggen, toe maar ik durf wel, nu jij nog! Een beeld wat iets over jou vertelt spreekt veel meer aan dan alleen maar een lach.

Tip 4

Je kunt jezelf goed voorbereiden op een fotoshoot. Ik bespreek altijd precies met mijn klanten wat we gaan doen. Ik geef een pdf bestand op onze eerste afsrpaak mee met kleding en stijltips. Niet weg te denken zijn hierbij de tips voor je uiterlijk. Als je haar goed zit, voel je je goed, datzelfde geld voor een goede huidverzorging. Je kunt al een tijd voor de fotoshoot jezelf en je lichaam goed verzorgen. Wat extra aandacht voor je zelf doet altijd goed en dit zie je terug op een foto.

Tip 5

Photoshop doet soms wonderen! Heb je last van puistjes of diepliggende rimpeltjes die te dominant aanwezig zijn? Bespreek voor een fotoshoot wat de fotograaf voor je weg kan shoppen. Persoonlijk shop ik niet alles weg, sommige kenmerken horen nou eenmaal bij je. Ik overleg altijd met mijn klanten wat ze willen en hoever ik hier in ga. Maak dit dus op je eerste afspraak bespreekbaar. Bespreek met je fotograaf precies wat je wilt. Jij bent de klant en jij bepaalt uiteindelijk hoe je op de foto wilt.

Tenslotte wil ik nog zeggen dat een fotoshoot vooral heel leuk moet zijn. Ik hoor van veel klanten dat een fotoshoot bij mij voelde als een cadeautje voor zichzelf. Een uitje en een beetje extra aandacht. Dat is voor mij het mooiste compliment. Een fotoshoot is voor mij helemaal geslaagd als jij er gelukkig mee bent, want het gaat tenslotte allemaal om jou.

 

Heb je zelf nog tips, ik zou het leuk vinden als je die in een reactie hieronder plaatst.

jezelf zijn in een fotoshoot bij Monique Hefti
Deze foto’s heb ik gemaakt tijdens de Masterclass Fotografie Souls Imagened bij Sandra Bianco in Amerika