Kledingvoorschriften

Kledingvoorschriften zijn handig om te weten hoe het hoort

Als je de regels kent kun je hier natuurlijk altijd van af wijken

Baarden en snorren
Baarden en snorren verbergen het gezicht en kunnen een onbetrouwbare indruk geven. Gezichtshaar kan alleen mits het goed is verzorgd. Trimmen en knippen dus. Geschoren gezichten moeten glad zijn, dus zonder stoppels.

Bretels
Houd altijd je jasje aan als je bretels draagt, ongeacht de mode.

Colbert

Trek in gezelschap nooit zomaar je jasje uit. Je hoort daar toestemming voor te vragen. In je eigen kantoor mag je natuurlijk je jasje uittrekken, bijvoorbeeld omdat het erg warm is. Maar volgens de etiquette hoor je het weer aan te trekken als je naar een collega loopt. Maak de knopen van het jasje dicht zodra je gaat staan. De knoop op taillehoogte moet dan altijd worden vastgemaakt. De knoop daarboven mag ook dicht, maar dat hoeft niet. De onderste knoop wordt nooit gesloten. Je mag ze losmaken als je gaat zitten.

Dasspeld
De dasspeld geeft meer schwung aan het mannenpak, of bewijst dat de drager niet met zijn das kan omgaan en ‘m daarom vastklemt. De meningen verschillen. Bekijk het zo: een mooie stropdas geeft al genoeg flair aan het pak en blijft keurig op zijn plaats hangen omdat ‘hij zwaar genoeg is. Je herkent een goede das dus aan het ontbreken van een dasspeld.

Kousen

Blote voeten in schoenen is not done. Draag altijd kousen die tot net onder de knie reiken. Je hoort geen stukjes bloot been te laten zien. Kies kousen in de kleuren zwart, antraciet of blauw, passend bij de kleur van schoenen of broek.  Hoe formeler het pak, hoe donkerder de kleur en hoe dunner de kous. Witte sokken horen op de sportschool.

Motieven in kousen zijn toelaatbaar indien ze niet nadrukkelijk aanwezig zijn.

Manchetknopen

Draag geen manchetknopen bij een sportjasje of blazer.

Nagels
Houd nagels kort, zakelijk en goed verzorgd. Nagelbijters moeten hulp zoeken. Niemand gelooft dat als je je vingers afkluift toch ‘echt stressbestendig bent’.

Overig haar

Pluk haar uit oren en neus, scheer het weg uit je nek, verwijder alles wat aan de voorkant boven de boord en stropdas uitkomt en zorg dat je twee wenkbrauwen hebt. Laat je haar regelmatig knippen. Zorg dat bakkebaarden gelijk zijn.

Overhemd

Draag geen hemd met korte mouwen onder een colbert.  De manchetten van het overhemd moeten ongeveer 1,5 cm onder de mouw van het jasje uitkomen. Onder een colbert hoort geen oversized hemd.

Pantalon

Zorg voor messcherpe vouwen in de broek. Prop de zakken van je broek niet vol. In je linkerbroekzak mag eventueel een schone zakdoek. Sla het uit voordat je het aan een (huilende) dame geeft.

Parfum

Gebruik een geurtje met mate. Parfum of aftershave mag pas te ruiken zijn als iemand je zoent. Daarmee willen we je niet op ideeën brengen. Er wordt niet veel gezoend op de werkvloer, hooguit wanneer een collega afscheid neemt, bij verjaardagen, nieuwjaar en succesvolle onderhandelingen. Houd het dan bij twee zoenen.

Pochet
Een pochet is niet bedoeld om je bril mee schoon te maken, je voorhoofd mee af te vegen of je neus in te snuiten. Het geeft kleur aan je pak. Het is gemaakt van zijde, katoen of linnen en past qua kleur bij je hemd of das.

Schoenen

Draag geen sandalen, laarzen of sportschoenen/sneakers naar het werk, al zijn ze nog zo luxe en duur. Onder een goed pak horen leren of soms suède schoenen.

Geen oorringetjes en piercings of zichtbare tatoeages op de werkvloer.

Stropdas

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: stropdassen met striphelden erop zijn niet grappig. Niet doen dus. Draag de knoop van de das nooit halverwege. Alleen gangsters in films komen ermee weg. Speel op zeker en kies bij formele en zakelijke kleding voor een stropdas met sobere tint en met een klassiek motief, zoals een schuine streep of wiebertje. Het patroon van de das moet de kleur van het pak of het overhemd in zich hebben. Een goede das is gemaakt van zijde. Let op de proporties. Stem de dasbreedte af op de reversbreedte en stem de knoopwijze af op het type boord van het overhemd: hoe breder de spread, hoe groter de knoop. Een das valt precies op de broekband.

V-shirts

Onder een (over)hemd dienen geen t-shirts met ronde hals gedragen te worden daar deze vaak het boord laten zien bij een overhemd.  V-shirts hebben een kortere mouw en een fijne v-hals. De pasvorm is als een tweede huid, die je lichaam warm houdt en zweet opvangt als het warm is.

Tips voor een zakelijke fotoshoot

Een trui is informeel en geeft vaak een “sjofele” uitstraling op een foto, mits hij van goede snit is. Draag hier altijd een overhemd onder

Een colbert geeft status en oogt professioneel op een foto. Maak het persoonlijk mbv stropdas/overhemd/pochet

Een overhemd zonder colbert toont kaal op een foto. Draag hier op z’n minst een stropdas bij.

Heb je lichte haren, kijk dan uit met een wit overhemd. Dit oogt flets op een foto waarbij de achtergrond licht is.

Lees het volgende artikel over de kleuren van je kleding:

Heb je bij mij een fotoshoot geboekt en twijfel je over je kledingkeuze, mail of bel me dan!