Zakelijke profielfoto

 

Een “sterke” zakelijke profielfoto straalt persoonlijkheid en professionaliteit uit

Nog maar al te vaak zie ik zakelijke foto’s waar een plant of boom uit de nek lijkt te groeien, of  een uitgeknipte foto met een biertje op een terras . Kijk je professionele netwerk eens na op profielfoto’s. Redelijk vaak zie je leuke foto’s voor een sociaal netwerk, maar echt professioneel zijn ze niet.

Bedenk je goed dat dit de eerste indruk afgeeft bij je toekomstige werkgever of nieuwe klant.

Misschien helpt de volgende stelling om je te overtuigen: Als je foto er goedkoop uit ziet, is hij dat waarschijnlijk ook. Het lijkt er op dat je dit niet belangrijk vind, terwijl je zakelijke profielfoto een van je sterkste marketingtools is. Je toekomstige opdrachtgever moet gelijk denken YESSS dat is de persoon die ik zoek voor de job! Of met die persoon wil ik in zee want die ziet er betrouwbaar uit.

Ik geef je 5 tips die je moet onthouden voor een goede zakelijke profielfoto

01. Ga naar een professionele fotograaf

Kijk op de website van een prof. fotograaf  naar zijn zakelijke profielfoto’s. Stralen die de professionaliteit uit die jij zoekt? Let hierbij op achtergrond, het zelfvertrouwen van het model, de kledingkeuze en het gebruik van licht. Met een krachtige foto  is het gelijk duidelijk wie je bent en wat je zoekt/aanbied.

02. Een goede foto laat zien wie jij bent

Een glamourfoto van jezelf is erg mooi maar dit verwacht je opdrachtgever niet. Hij wil dat jij er precies zo uitziet zoals je dit op de foto laat zien. Dat heet een representatief beeld.

03. Het gaat allemaal over je ogen

In je ogen ligt je kracht, je zelfvertrouwen, je energie en vooral ook je positiviteit. Zorg er dus voor dat je goed uitgeslapen bent, dat je bril schoon is en let bij het uiteindelijke beeld erop dat de aandacht naar je ogen gaat. Zorg dat je op je gemak bent bij de fotograaf, kies dus iemand uit waar je je lekker bij voelt. Dit vertaalt zich in een ontspannen houding. Want zelfs de spiertjes bij je ogen en mond verraden je daadwerkelijke gevoelens.

04. Let op licht, framing en achtergrond

Bij een goede profielfoto valt het licht op je gezicht zonder dat er schaduwranden op een deel van je gezicht vallen, of dat de foto aan een kant overbelicht is (Clippen). Zorg ervoor dat de achtergrond bij je beroepsgroep past. Niemand hoeft te zien waar je precies bent. De focus hoort op je gezicht te liggen en niet op de achtergrond. Goede framing is belangrijk. Het beeld hoeft geen close-up te zijn, maar moet wel duidelijk je gezicht laten zien.

05. Kleding, make-up en uiterlijke verzorging.

Kies kleding die bij je functie past. Je toekomstige opdrachtgever/werkgever moet aan het plaatje kunnen zien hoe professioneel je bent. Solliciteer je in een zakelijke omgeving, draag dan een pak. Ben je directiesecretaresse en het visitekaartje van een bedrijf draag dan niet dat gezellige jurkje met spaghetti bandjes maar kleed je zoals dat bij je functie hoort. Wees voorzichtig met make-up, doe vooral niet teveel op, blijf vooral lekker je zelf. Zorg ervoor dat je haar en huid er goed verzorgd uitzien. Geen uitgroei van verf etc. Besteed aandacht aan je gebit. En brildragers ga nooit accoord met een foto waarop er groene vlekken op je bril te zien zijn. Deze vlekken komen door schittering van de fotolampen. Als je een goed ontspiegelde bril hebt en je fotograaf jou goed op de foto zet (lees: hier aandacht aan geeft)hoeft dit niet.