De psychologie van kleur

De psychologie van kleuren

Rood staat voor levensenergie, wilskracht. Negatief strijd en agressie.  Wanneer je erkend wilt worden, de aandacht wilt trekken en deze wilt vasthouden Indien je een onvergetelijke indruk wenst te maken. Alles wat je zegt wordt als waarheid aangenomen. Indien men rood als accentkleur gebruikt  stimuleert men de ander om een snelle beslissing te nemen. Rood verhoogt de verwachtingen ten aanzien van de persoon die dit draagt.

Blauw staat voor innerlijke vrede en een goed communicatievermogen. Negatief oppervlakkigheid, eenzaamheid, depressie.  Wanneer je gezag, kennis, en kracht wenst uit te stralen. Hoe donkerder je donkerblauw des te groter is de autoriteit welke je uitstraalt. Je creëert veel afstand. Donkerblauw is de kleur die geen emoties opwekt, je maakt de indruk onpartijdig te zijn.

Geel staat voor vreugde, vastberadenheid en humor. Negatief cynisme, ontevredenheid, zelfs angst.  Indien je in een grote mensen massa wenst op te vallen en men jou lang dient te onthouden. In combinatie met antraciet grijs maak je een intelligente indruk. Zacht geel staat ook voor het innovatieve; het vernieuwende. Geel is de kleur bij uitstek wanneer je met kinderen werkt.

Groen staat voor hoop, harmonie, innerlijke balans, natuur, het zoeken naar waarheid en rust. Negatief: Legergroen echter is de kleur van verdediging – angst voor territoriumverlies.  Als je oververmoeid bent of onder veel stress gebukt gaat; groen werkt revaliderend. Je draagt groen als je kenbaar wenst te maken dat je begaan bent met de natuur en het milieu.

Paars staat voor het ontbreken van vertrouwen, depressie, het overschrijden van grenzen Paars is van alle kleuren een vreemde kleur, bijna niets op aarde is paars, behalve dat wat bedorven is. Gebruik paars dan ook spaarzaam in je garderobe. Paars geeft aan dat je creatief bent, men geeft aan dat men een ongewone individualist is.

Zwart staat voor dominantie en mystiek, het niets  Kleding bij jongeren die individualiteit willen uitdrukken, Indien je mensen op een afstand wenst te houden. Zwart maakt onbenaderbaar. Het is een kleur die aangeeft dat je op het innerlijk gericht bent, vandaar dat zwart gekozen wordt door geestelijke, rouwenden, rechters en advocaten. Kies voor zwart tijdens formele diners en gelegenheden.

Bruin staat voor geen pretenties hebben, zekerheid, niet bedreigend Leraren worden met bruin geassocieerd, vriendelijk en ongecompliceerd. Draag geen bruin In situaties waarin je de aandacht wilt trekken of gezien wenst te worden.